Conniflexbehandlade plantor i hundraårigt norskt projekt

För något år sedan avverkades en bit skog utanför Oslo där timret ska användas som inredning i Deichmans nya huvudbibliotek i Bjørkvika.

Samtidigt planterades ny skog på området och när den skogen är klar ska timret användas till att göra papper till en bok. Under tiden skogen växer bjuds en författare in för att varje år skriva ett kapitel till boken som ska utges om nästan 100 år. Texterna kommer under tiden att förvaras i skogrummet i Deichmanska biblioteket.

En gång om året är det högtidlig lansering av det nya bidraget som i år är skrivet av Elif Shafak, Turkiets med lästa kvinnliga författare.

Som ett minne till alla inbjudna gäster fick Glommen Skog äran att leverera en gåva och valet föll på Conniflexbehandlade plantor från Svenska Skogsplantor. ”Ta meg med og plant meg et sted” löd uppmaningen som gästerna fick med sig hem till delar av Norge och Europa.

Det norska biblioteksprojektet visar upp en imponerande långsiktighet som är grunden i all hållbar utveckling och vi är oerhört glada och stolta att valet föll på våra conniflexbehandlade plantor.

Mer om projektet på Glommens hemsida

Läs mer:

Mer om projektet på Glommens hemsida

Fler nyheter

Lediga tjänster

02 april 2024

Vi söker en plantskolearbetare med inriktning odling till Trekantens plantskola

Din viktigaste arbetsuppgift är att sköta om våra skogsplantor så att plantorna uppnår de kvalitetskrav som vi har.

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.

Nyhet

20 september 2022

Stenvalls Trä inviger visningsobjekt i samarbete med Svenska Skogsplantor – stora skillnader i tillväxt

Under måndagen 19 september höll Stenvalls Trä invigning av ett nytt visningsobjekt med förädlade plantor som anlagts tillsammans med Svenska Skogsplantor. Skillnaderna mellan plantorna är tydliga.

Nyhet

12 september 2022

Ny maskin för ramhantering vid Lugnets plantskola

Lugnets plantskola utanför Bålsta har under sommaren installerat en ny maskin för hantering av odlingsramar.