Efter tio år med Conniflex - slutet för kemikaliebehandling av skogsplantor närmar sig

Under 2018 är det 10 år sedan den miljövänliga snytbaggebehandlingen Conniflex introducerades på den svenska marknaden. Introduktionen har varit en starkt bidragande orsak till att man nu kan skönja slutet för kemikaliebehandling av skogsplantor.

Conniflexbehandling är lika effektivt men initialt något dyrare än kembehandling. Fördelen ligger i att den skyddar över två växtperioder och kräver därför ingen efterbehandling. I slutänden blir kostnaden därför jämbördig.

”Totalt har mer än 320 miljoner plantor Conniflexbehandlats sedan introduktionen. Som jämförelse motsvarar det en planterad yta större än Mälaren. Det är positivt för hela skogsnäringen och vi investerar i våra anläggningar för att öka kapaciteten och säkerställa att vi kan behandla alla beställningar”, säger Roger Johansson, affärsområdeschef på Svenska Skogsplantor.

”Vi välkomnar utfasningen av kemikalier och Svenska Skogsplantor driver på utvecklingen för att göra behandlingen effektivare. Just nu görs tester med en ny limblandning som vi hoppas ska korta torktiderna.” avslutar Roger Johansson.

Fakta:

Conniflexbehandlingen innebär att plantan får en skyddande sandbeläggning som fästes med vattenbaserat lim. Tack vare sandbeläggningen kommer snytbaggen inte åt att gnaga på barken och behandlingen ger ca 90% överlevnadsgrad. Svenska Skogsplantor har Conniflexanläggningar vid plantskolorna i Vibytorp, Lugnet och Trekanten. 

 

Om Svenska Skogsplantor:

Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom Sveaskog. Svenska Skogsplantor är Sveriges största och ledande leverantör av skogsfröer, skogsplantor och skogsföryngringar. Kunderna utgör stora delar av skogsnäringen i Sverige, och även skogsägare i Finland och Norge. Svenska Skogsplantor omsätter runt 325 mkr. Läs mer på www.skogsplantor.se

För mer information:

Fler nyheter

Lediga tjänster

02 april 2024

Vi söker en plantskolearbetare med inriktning odling till Trekantens plantskola

Din viktigaste arbetsuppgift är att sköta om våra skogsplantor så att plantorna uppnår de kvalitetskrav som vi har.

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.

Nyhet

20 september 2022

Stenvalls Trä inviger visningsobjekt i samarbete med Svenska Skogsplantor – stora skillnader i tillväxt

Under måndagen 19 september höll Stenvalls Trä invigning av ett nytt visningsobjekt med förädlade plantor som anlagts tillsammans med Svenska Skogsplantor. Skillnaderna mellan plantorna är tydliga.

Nyhet

12 september 2022

Ny maskin för ramhantering vid Lugnets plantskola

Lugnets plantskola utanför Bålsta har under sommaren installerat en ny maskin för hantering av odlingsramar.