Skoterplantor - effektiv leverans i svårtillgängliga områden

Sveaskog anlägger och underhåller mer än 4 000 mil skogsväg men det finns områden som inte kan nås direkt med bil. Det gäller till exempel myrmarksområden eller öar där framkomligheten av naturliga skäl är begränsad.

Det ger i sin tur utmaningar för skogsvårdsentreprenörerna som ska föryngra och plantera på de otillgängliga markerna.

När det är långt till närmaste väg och en stor areal ska föryngras krävs det ofta manuell transport. Det ett oerhört tungt och tidskrävande arbete.

Svenska Skogsplantor och Sveaskog distribuerar därför varje säsong ”skoterplantor” som levereras med hjälp av skoter och släde till hygget på senvintern.

- Snön erbjuder en farbar väg fram och fungerar också som ett naturligt kylelement som håller plantorna frusna tills det är dags för plantering, säger Stefan Edström som är distributionsansvarig vid SSP i Norrbotten.

Svenska Skogsplantor har levererat skoterplantor sedan länge. I början var volymerna ganska stora men sedan gick det ned under många år.

- Nu har det blivit ett uppsving och vi levererar mellan 300 000 – 500 000 plantor på det här sättet årligen, men det är ganska stora variationer från år till år. Det beror på vilka marktyper som ska föryngras helt enkelt fortsätter Stefan Edström.

I Torravaara, några mil sydost om Gällivare håller Fredrik Isaksson och Mikael Ollikainen vid entreprenören a Skog AB som bäst på att leverera ut plantor till ett av vårens objekt på Sveaskogs mark.

Idag är det en yta om cirka 4 hektar hyggesbränd mark som plantorna ske levereras till. Det får plats runt 500 plantor i varje kartong så det är inga problem att få med alla plantorna som behövs till föryngringen på en vända med släden.

- Hyggesbränning görs på områden som markberedaren inte kan ta sig fram till och där förutsättningarna är de rätta. Det betyder också en ökad risk för snytbaggeangrepp och SA30-plantorna är därför behandlade med Conniflex, berättar Patrik Fredriksson som är skogsvårdsledare på Sveaskog och den som ansvarar för föryngringsarbetet.

Entreprenörerna söker snabbt upp en lämplig plats alldeles intill hygget att förvara plantorna på.

- Vi letar reda på en skuggig plats där vi gräver ned kartongerna i snön. Vi kan stapla två kartonger i höjd och sen täcker vi med snö och granris. På så sätt håller sig plantorna nedfrusna länge. När det sedan börjar bli barmark, någon gång i mitten av maj tar vi fram kartongerna ur snögrottan och flyttar isär dem så att plantorna börjar tina. Efter ytterligare några dagar är plantorna tinade och färdiga att planteras säger Mikael Ollikainen.

För att hitta plantorna sätter entreprenören en GPS-punkt och markerar med snitslar. På så sätt blir det enkelt att för plantörerna att hitta plantorna när vintern ger vika och planteringssäsongen drar igång.

Sedan återstår bara planteringen och en ny generation skog har kommit på plats.

Fler nyheter

Lediga tjänster

02 april 2024

Vi söker en plantskolearbetare med inriktning odling till Trekantens plantskola

Din viktigaste arbetsuppgift är att sköta om våra skogsplantor så att plantorna uppnår de kvalitetskrav som vi har.

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.

Nyhet

20 september 2022

Stenvalls Trä inviger visningsobjekt i samarbete med Svenska Skogsplantor – stora skillnader i tillväxt

Under måndagen 19 september höll Stenvalls Trä invigning av ett nytt visningsobjekt med förädlade plantor som anlagts tillsammans med Svenska Skogsplantor. Skillnaderna mellan plantorna är tydliga.

Nyhet

12 september 2022

Ny maskin för ramhantering vid Lugnets plantskola

Lugnets plantskola utanför Bålsta har under sommaren installerat en ny maskin för hantering av odlingsramar.