Världsrekord i plantering med SA30-plantan från Kilåmon

Tidigt på morgonen torsdagen den 29 juni sattes världsrekord i plantering i Västerbotten. Under ett dygn satte Timo Kloft från Håxås Skogstjänst 17 681 plantor, ett snitt på 700-800 plantor i timmen.

Det var den populära plantan SA30 från Svenska Skogsplantors anläggning i Kilåmon norr om Sollefteå i Ångermanland som var i ropet. Plantan har seglat upp som en storsäljare med en årlig försäljning på ca 30 miljoner plantor, vilket är drygt 25 procent av den totala volymen plantor som skeppas ut från Svenska Skogsplantors anläggningar i Sverige varje år.

- SA30 plantan är en liten standardplanta, speciellt framtagen för norra Sverige. Den är mycket uppskattad av våra entreprenörer, lätt att transportera ut på markerna och väldigt effektiv att plantera. Eftersom plantan är mindre rymmer varje kartong cirka 500 plantor, vilket är nästan dubbelt så många plantor i varje kartong som för en vanlig standardplanta i norra Sverige, säger Katarina Theander, resultatområdeschef Nord på Svenska Skogsplantor.

Hygget som planterades ligger väster om Björksele i Västerbotten, det är cirka 9,5 hektar stort och tillhör Sveaskog. Det var Sveaskogs entreprenör i området, Håxås Skogstjänst, som ansvarade för planteringen. Ägaren Rene Schiller är gammal kompis med Timo Kloft och båda har sitt ursprung i Tyskland. "Det var äventyrslusten och intresset att plantera skog som förde oss till Sverige, säger Rene." Rene har bott och drivit företag i Sverige sedan 2004 och har idag ett 40-tal anställda under planteringssäsongen maj-september, varav 3 heltidsanställda. Hela 13 olika nationaliteter jobbar i bolaget och man har sedan 10 år tillbaka ett mycket gott samarbete med Arbetsförmedlingen i Strömsund, för att hjälpa nyanlända att komma i arbete och integreras i det Svenska samhället.

Vi säger stort grattis till Timo och Håxås Skogstjänst för ett fantastiskt rekord!

 

För mer information:

Gunilla Andersson, tf marknadsansvarig på Svenska Skogsplantor, tfn 08 – 655 90 97

Om Svenska Skogsplantor

Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom Sveaskog. Vi är Sveriges största och ledande leverantör av skogsfröer, skogsplantor och skogsföryngringar. Våra kunder är stora delar av skogsnäringen i Sverige, och även skogsägare i Finland och Norge. Svenska Skogsplantor omsätter runt 325 mkr och levererar årligen ca 125 miljoner skogsplantor.

Fler nyheter

Lediga tjänster

02 april 2024

Vi söker en plantskolearbetare med inriktning odling till Trekantens plantskola

Din viktigaste arbetsuppgift är att sköta om våra skogsplantor så att plantorna uppnår de kvalitetskrav som vi har.

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.

Nyhet

20 september 2022

Stenvalls Trä inviger visningsobjekt i samarbete med Svenska Skogsplantor – stora skillnader i tillväxt

Under måndagen 19 september höll Stenvalls Trä invigning av ett nytt visningsobjekt med förädlade plantor som anlagts tillsammans med Svenska Skogsplantor. Skillnaderna mellan plantorna är tydliga.

Nyhet

12 september 2022

Ny maskin för ramhantering vid Lugnets plantskola

Lugnets plantskola utanför Bålsta har under sommaren installerat en ny maskin för hantering av odlingsramar.