Connisafe® - miljövänligt skydd mot snytbagge

Connisafe® består av en mineralblandning som omsluter på plantan med hjälp av ett vattenbaserat bindemedel. Snytbaggen orkar inte bita loss beläggningen för att komma åt stammen. Samtidigt är beläggningen flexibel för att inte hindra plantans tillväxt.

Miljövänligt

Connisafe® är utvecklat av Svenska Skogsplantor och Sveaskog. Det är ett mekaniskt skydd utan insektsdödande kemikalier. Skyddet bygger på erfarenheterna från det framgångsrika Conniflexskyddet för täckrotsplantor och har en likvärdig skyddseffekt. Därför är Connisafe® ett klokt val för dig och din skog.

Behandlas i plantskolan

Vi behandlar plantorna med Connisafe® redan i plantskolan vilket innebär att levereras färdigbehandlade när du köper dem. Det innebär enkel hantering och effektiv skogsföryngring.

Garanti

Connisafe® omfattas av Svenska Skogsplantors garantier för våra mekaniska skydd.

Vill du veta mer? Kontakta oss

Hur fungerar det?

Connisafe® används på barrplantor och skyddar mot snytbaggens angrepp i form av en mineralblandning som omsluter på plantan med hjälp av ett vattenbaserat bindemedel.

Barrotsplantor används framför allt i södra Sverige. 2020 levererades totalt 407 miljoner skogsplantor i Sverige varav 11 procent utgjordes av barrotsplantor enligt statistik från Skogsstyrelsen. 

Det började med en envis snytbagge

För skogsägare har snytbaggen länge varit ett stort problem. Den angriper och gnager sönder plantor för hundratals miljoner kronor varje år.

1950

Starka kemiska bekämpningsmedel börjar användas för att skydda mot snytbaggens angrepp. Man inser dock att det inte är en hållbar lösning. Varken för människan eller naturen.

1975

Bekämpningsmedlen förbjuds. I stället används hyggesvila och markberedning, men de ger inte ett tillräckligt bra skydd.

1980

För att få bukt med problemet återinförs vissa mildare bekämpningsmedel. Samtidigt börjar utvecklingen av alternativa skydd att ta fart.

2001

Ett alternativt och lovande skydd börjar testas vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Det är däremot fortfarande en lång och osäker väg kvar till en färdig produkt.

2005

Sveaskog bestämmer sig för att finansiera vidareutvecklingen av det alternativa skyddet och förvärvar även patentet på det. Sveaskog utser Svenska Skogsplantor att driva projektet och förverkliga idén till färdig behandlingsmetod.

2010

Efter omfattande tester kan äntligen ett miljövänligt skydd mot snytbagge lanseras – Conniflex presenteras för marknaden.

2018

Resultatet? Med 320 miljoner behandlade plantor finns det nu en behandling med fullvärdig skyddseffekt och en möjlighet att lämna kemiska bekämpningsmedel bakom oss.

2020

FSC- och PEFC förbjuder nu helt insekticider för certifierade företag då miljövänligare alternativ som Conniflex bedöms som likvärdigt effektiva.

Vill du veta mer? Kontakta oss