Gröna drömmar på plantskolan i Hallsberg

Vad har en hårfrisörska, en biologilärare, en lantbrukare och en truckförare från Eritrea gemensamt?

Jo, efter praktik under hösten på Svenska Skogsplantors plantskola i Vibytorp har de nu fått nystartsjobb på samma plats och lär sig några av den gröna näringens sysslor.

- De har inte varit borta en enda dag sedan de började den 28 augusti, säger platschef Örjan Bilock på Vibytorp.

Kl 07.00 varje morgon börjar arbetsdagen för Andemeskel Weldemariam, Ali Teum, Msagna Beyru och Yordanas Tekle. De cyklar in från sina bostäder i Hallsberg till plantskolan i Vibytorp, några kilometer utanför samhället.

- De har en fantastisk inställning och en arbetsflit som är en fröjd att se. De har verkligen visat framfötterna, säger Örjan Bilock.

De är runt 40 år och har varit i Sverige mellan 1 år och 3 år. Två stycken har sina familjer kvar i Eritrea, som de flytt från.

Kontakten med familjerna sker via telefon några gånger i månaden. Efter många år fick Msagna Bayru hit sin familj – tre barn och en fru – tidigare i höst. Lättnaden och glädjen går inte att ta fel på, när han runt ett lunchbord på plantskolan i Vibytorp berättar om återföreningen.

- Det var skönt. Mycket skönt, säger Msagna, som arbetade inom lantbruket med bland annat majsodling i Eritrea.

Praktikanterna blev klara i somras när Örjan Bilock kontaktade Arbetsförmedlingen i Hallsberg och berättade om Sveaskogs integrationsarbete Växtkraft!. Han berättade att de gröna näringarna kan vara en bra väg in i samhället för utrikesfödda.

- Jag fick en bra kontakt med Arbetsförmedlingen och eftersom jag hade Andameskel inne redan som praktikant kunde vi bygga upp ett helt lag runt honom. Andameskel kan svenska och det gör att kommunikationen med gruppen som helhet fungerar bra, säger Örjan Bilock.

Andameskel Weldemariam arbetade som biologilärare i Eritrea. Han vill gärna jobba vidare inom de gröna näringarna och är glad över praktikplatsen.

- Praktikplatsen är bra, den är ett steg in på arbetsmarknaden. Jag vill ha ett jobb, jag flyttar dit jobben finns, säger han.

Andameskel Weldemariam och Ali Teum. 

Kriget och oroligheterna i Eritrea var det som fick dem att lämna hem och familj för ett bättre liv i Sverige. Yordanas Tekle arbetade som hårfrisörska i sitt hemland. Nu vill hon lära sig svenska ordentligt och går två dagar i veckan på SFI – Svenska för invandrare. Här går även Ali Teum som har arbetat som truckförare. Han har, liksom Msagna och Andemeskel, tagit svenskt truckkort på egen hand i Örebro och visar stolt upp det.

- Truckförare har vi alltid behov av på en plantskola. Och eftersom vi har många logistik- och omlastningscentraler i Hallsberg så öppnar truckkortet många dörrar, säger Örjan Bilock.

Under hösten har praktikanterna fått lära sig en mängd olika arbetsuppgifter i Vibytorp; man har bland annat sorterat plantor, staplat kassetter och rensat ogräs inne och utanför växthusen.

Och sedan en vecka tillbaka har praktiken övergått i nystartsanställningar för alla fyra - till att börja med i två månader.

- De blev jätteglada. Det kändes som en fin julklapp att kunna erbjuda dem ett jobb, säger Örjan Bilock. 

Foto: Sveaskog

Fler nyheter

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.

Nyhet

20 september 2022

Stenvalls Trä inviger visningsobjekt i samarbete med Svenska Skogsplantor – stora skillnader i tillväxt

Under måndagen 19 september höll Stenvalls Trä invigning av ett nytt visningsobjekt med förädlade plantor som anlagts tillsammans med Svenska Skogsplantor. Skillnaderna mellan plantorna är tydliga.

Nyhet

12 september 2022

Ny maskin för ramhantering vid Lugnets plantskola

Lugnets plantskola utanför Bålsta har under sommaren installerat en ny maskin för hantering av odlingsramar.

Nyhet

04 maj 2022

Mongoliskt besök på Vibytorps plantskola

Under fredagen besökte en mongolisk delegation Vibytorps plantskola och tog del av hur plantproduktion och återbeskogning utförs inom svensk skogsindustri. Delegationen besökte även Näringsdepartementet, SLU och Nordiska genbanken under sitt Sverigebesök.