Prinsbesök på Lugnets plantskola

Det var ingen vanlig onsdag på Lugnets plantskola. Förutom att Jörgen Jonsson, Eva Andersson och Lena Andersson avtackades för sina sammanlagt 126 år i företaget kom även Prins Carl Philip på besök.

8:50 var frukosten framdukad och namnbrickorna fästa vid kavajslagen. Allt var förberett.  

8:55 rullade H.K.H. Prins Carl Philips bil in genom grindarna. Efter välkomnande och kort fotografering inleddes besöket med ett kort anförande av Sveaskogs vd P-O Wedin. Därefter tog Roger Johansson, affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor, över och berättade om arbetet med Svenska Skogsplantors verksamhet och företagets resa med snytbaggeskyddet Conniflex.   

Angrepp från snytbagge är ett stort problem för skogsbruket. I södra och mellersta Sverige riskerar så många som 80 procent av de utsatta plantorna årligen att dö av snytbaggens härjningar. Svaret var länge kemikalier, vilket i längden inte är hållbart. För att få bort kemikalierna från plantorna har Svenska Skogsplantor varit med och utvecklat Conniflex. Skyddet innebär att man fäster sandkorn på plantorna med ett vattenbaserat lim, vilket har visat sig vara både billigare och effektivare än kemikalieanvändning, men framförallt är det giftfritt.   

Själva idén till att använda sand som skydd mot angrepp från snytbaggar, berättade entomologiprofessor Göran Nordlander från SLU, växte fram när man observerade plantor efter regn. Plantor där sand skvätt upp på stammar hade inte samma grad av angrepp. Här fanns något att studera ytterligare.   

Efter finansieringsproblem förvärvade Sveaskog i mitten av 00-talet patentet på Conniflex.  Sveaskogs hållbarhetschef Lena Sammeli var vid den här tiden vd för Svenska Skogsplantor. Hon berättade om arbetet med att utveckla forskningen för att göra Conniflex marknadsledande.  

Efter presentationerna väntade en rundvandring. Prinsen, som har ett stort intresse för skogsbruk, fick stifta bekantskap med såväl fröer som med själva Conniflexbehandlingen av plantorna. Han passade även på att ställa frågor om allt från kilopris på fröer till hur sommarens bränder påverkade Svenska Skogsplantor.  

Rundvandringen avslutades med en ceremoniell plantering av en douglasgran. Prinsen fick sällskap av Jörgen Jonsson, Eva Andersson och Lena Andersson, som nu går i pension. Tillsammans har de jobbat över 126 år på Lugnets plantskola, med allt från truckkörning och packning till att vara platschef.  

Efter planteringen höll prinsen ett kort anförande om skogens betydelse. 

 Efter den här sommarens bränder är vi nog extra medvetna om värdet av vår svenska skog, både som förnybar resurs och som nyckel till att möta ett förändrat klimat, säger prins Carl Philip. 

Fotograf: Erik Ardelius

Fler nyheter

Lediga tjänster

02 april 2024

Vi söker en plantskolearbetare med inriktning odling till Trekantens plantskola

Din viktigaste arbetsuppgift är att sköta om våra skogsplantor så att plantorna uppnår de kvalitetskrav som vi har.

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.

Nyhet

20 september 2022

Stenvalls Trä inviger visningsobjekt i samarbete med Svenska Skogsplantor – stora skillnader i tillväxt

Under måndagen 19 september höll Stenvalls Trä invigning av ett nytt visningsobjekt med förädlade plantor som anlagts tillsammans med Svenska Skogsplantor. Skillnaderna mellan plantorna är tydliga.

Nyhet

12 september 2022

Ny maskin för ramhantering vid Lugnets plantskola

Lugnets plantskola utanför Bålsta har under sommaren installerat en ny maskin för hantering av odlingsramar.