Svenska Skogsplantor investerar för ökade volymer

2017 blev ett bra år för Svenska Skogsplantor då man ökade den odlade plantvolymen med ca 10%.

- Vi ser en fortsatt gynnsam utveckling med ökad efterfrågan av förädlade plantor för 2018. Vi investerar därför 40 miljoner kr för att kunna öka vår leverans med ytterligare knappt 10%, till drygt 140 miljoner plantor, säger affärsområdeschef Roger Johansson.

Svenska Skogsplantor har sex stycken plantskolor från Kilåmon i norr till Kalmar i söder och det finns utvecklingsplaner för alla produktionsanläggningarna för att möta den ökade efterfrågan. Vid Vibytorps plantskola i Hallsberg anläggs t.ex. ny frilandsyta för odling och det sker även en utveckling av packlinjen för ökad kapacitet. Ett annat exempel är Lugnets plantskola där det anläggs ett nytt växthus och en ny kylanläggning.

Vi har också projekt igång för att öka kapaciteten i våra Conniflex-linjer.

- Branschen har verkligen fått upp ögonen för denna miljövänliga behandling mot snytbagge och våra linjer har gått non-stop under inpacknings-säsongen. Det är bra att medvetenheten ökar och de flesta av våra kunder är idag beredda att betala lite extra för det miljövänliga och långsiktiga alternativet. För oss och miljön är det positivt och vi investerar nu för att klara behovet, avslutar Roger Johansson.

Om Svenska Skogsplantor:

Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom Sveaskog. Vi är Sveriges största och ledande leverantör av skogsfröer, skogsplantor och skogsföryngringar. Våra kunder är stora delar av skogsnäringen i Sverige, och även skogsägare i Finland och Norge. Svenska Skogsplantor omsätter runt 325 mkr.

För mer information:

Fler nyheter

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.

Nyhet

20 september 2022

Stenvalls Trä inviger visningsobjekt i samarbete med Svenska Skogsplantor – stora skillnader i tillväxt

Under måndagen 19 september höll Stenvalls Trä invigning av ett nytt visningsobjekt med förädlade plantor som anlagts tillsammans med Svenska Skogsplantor. Skillnaderna mellan plantorna är tydliga.

Nyhet

12 september 2022

Ny maskin för ramhantering vid Lugnets plantskola

Lugnets plantskola utanför Bålsta har under sommaren installerat en ny maskin för hantering av odlingsramar.

Nyhet

04 maj 2022

Mongoliskt besök på Vibytorps plantskola

Under fredagen besökte en mongolisk delegation Vibytorps plantskola och tog del av hur plantproduktion och återbeskogning utförs inom svensk skogsindustri. Delegationen besökte även Näringsdepartementet, SLU och Nordiska genbanken under sitt Sverigebesök.