Svenska Skogsplantor miljonsatsar i Vibytorps plantskola

Svenska Skogsplantor har under 2018 investerat närmare 21 miljoner kronor i plantskolan i Vibytorp utanför Hallsberg. Detta för att minska klimatpåverkan och samtidigt öka produktionsvolymen från 15 till 21 miljoner plantor årligen.

- Vi ser en ökad efterfrågan och möjligheter i ny teknik för effektivare produktion. Plantodling idag är en högteknologisk veksamhet och vi måste ligga i framkant för att fortsätta erbjuda en konkurrenskraftig produkt, säger Roger Johansson affärsområdeschef vid Svenska Skogsplantor.
Under våren har en utökad yta för odling på en hektar anlagts, en så kallad frilandsyta, på plantskolans södra sida. Frilandsytan är utrustad med tre stycken automatiserade bevattningsramper. 
De befintliga växthusen har också fått ny värmekälla med hjälp av biobränsle. Oljan som tidigare använts ersätts nu av fossilfritt bränsle i form av träpellets från närområdet. Det är en investering som innebär minskade koldioxidutsläpp med mer än 90%.
Slutligen har produktionslinjen fått en helt ny och automatiserad packlinje med nya komponenter för såväl packning och palletering som för kruktvätt.
- Det är knappt tio miljoner kronor som investeras i packlinjen, vilket innebär att den nu är helt automatiserad och har närmare 50% högre produktionskapacitet än tidigare. Jag skulle vilja påstå att vi nu   har har nordens modernaste produktionslinje för skogsplantor, säger Roger Johansson.
För att uppmärksamma satsningarna i plantskolan invigdes den nya linjen officiellt måndag 3 december med besök av bland andra Landshövding Maria Larsson, representanter från Hallsbergs kommunledning, Sveaskogs VD Per-Olof Wedin och leverantörer.
Om Svenska Skogsplantor
Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom Sveaskog. Svenska Skogsplantor är Sveriges största och ledande leverantör av skogsfröer, skogsplantor och skogsföryngringar. Kunderna utgör stora delar av skogsnäringen i Sverige, och även skogsägare i Finland och Norge. Svenska Skogsplantor omsätter runt 325 mkr. Läs mer på www.skogsplantor.se
Om Vibytorps plantskola
Plantskolan i Vibytorp är en av 6 stycken plantskolor över hela landet som drivs av Svenska Skogsplantor. I plantskolan används mikroplantsteknik som medför effektiv användning av odlingsytan. I Vibytorp odlas gran och tall som täckrotsplantor i kruksystem av typen Swepot Air 90.

För mer information:

Fler nyheter

Lediga tjänster

02 april 2024

Vi söker en plantskolearbetare med inriktning odling till Trekantens plantskola

Din viktigaste arbetsuppgift är att sköta om våra skogsplantor så att plantorna uppnår de kvalitetskrav som vi har.

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.

Nyhet

20 september 2022

Stenvalls Trä inviger visningsobjekt i samarbete med Svenska Skogsplantor – stora skillnader i tillväxt

Under måndagen 19 september höll Stenvalls Trä invigning av ett nytt visningsobjekt med förädlade plantor som anlagts tillsammans med Svenska Skogsplantor. Skillnaderna mellan plantorna är tydliga.

Nyhet

12 september 2022

Ny maskin för ramhantering vid Lugnets plantskola

Lugnets plantskola utanför Bålsta har under sommaren installerat en ny maskin för hantering av odlingsramar.