Debatt: Kemiska bekämpningsmedel inte längre nödvändigt vid plantering

Det räcker med lim och sand för att skydda nyplanterade skogar mot skadliga insektsangrepp. Metoden sparar både pengar, miljö och skogsarbetares hälsa. Det finns inte längre någon anledning att tillåta bekämpningsmedel mot snytbaggar i våra skogar.

Det skriver företrädare för Svenska Skogsplantor och fackförbundet GS.

Skogsbruket är en av de viktigaste faktorerna för att bygga det svenska välståndet. Exporten av skogsprodukter har gjort Sverige till ett rikt land. Många företag och arbetstillfällen har skapats i skogsnäringen. Bioekonomin utgör idag 7% av svensk BNP, över 20 procent av varuexporten och antalet anställda inom bioekonomin är ca 350 000 personer. Skogsbruket är grunden för den svenska bioekonomin, antalet användningsområden för träråvara ökar och det svenska skogsbrukets framgång kombineras med höga ambitioner i naturvård och miljöhänsyn.

En av framgångsfaktorerna är att vi i Sverige är mycket skickliga på återbeskogning. För varje träd som avverkas planteras tre nya träd. Det ger förutsättningar för en växande bioekonomi som även kommande generationer kan ta del av.

Fram till nyligen har planteringen av skogsplantor varit förknippat med användning av bekämpningsmedel. Orsaken är att vi behöver skydda plantorna mot snytbaggar. Om inte plantorna skyddas riskerar så mycket som 80 procent av plantorna att dö inom två år från planteringen. Värst är problemen i södra och mellersta Sverige, men klimatförändringarna gör att snytbaggarna årligen sprider sig längre norrut. Svaret på angreppen har ofta varit bekämpningsmedel, vilket varken är bra för skog eller ekosystem. Det skapar dessutom en hälsovådlig arbetsmiljö för plantörerna som utsätts för farliga kemikalier i onödan. GS facket har länge arbetat för att gifterna ska bort från skogen. Grundregeln för farliga ämnen är enligt 2 kap § 6 i arbetsmiljölagen att de inte ska användas om fullgoda och ofarliga alternativ finns.

Nu finns en metod som är helt fri från bekämpningsmedel, den heter Conniflex. Istället för att bespruta plantorna täcks de med lim och sedan låter man små sandkorn fastna på limmet. Tack vare denna behandling kan inte snytbaggen skada plantan. Metoden har varit i drift i nästan 10 år och under den tiden har vi hunnit behandla och följa upp hundratals miljoner plantor. Studier som Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, har genomfört visar att 93% av de Conniflexbehandlade plantorna har överlevt efter tre år ute i fält. Metoden är dessutom billigare än motsvarande kemiska bekämpningsmedel.

Vi riktar oss nu direkt till myndigheter och politiker med makt att fatta beslut om bekämpningsmedel. Det är hög tid att ta nästa steg inom skogsföryngring genom att införa ett förbud mot kemiska bekämpningsmedel av plantor. Giftfria metoder stärker trovärdigheten för det hållbara brukandet och ökar attraktiviteten för att jobba i skogen. Tiden är mogen för en giftfri skogsföryngring.

 

Roger Johansson

Affärsområdeschef Svenska Skogsplantor/Sveaskog

 

Per-Olof Sjöö

Förbundsordförande GS-facket

Roger Johansson Affärsområdeschef Svenska Skogsplantor, Per-Olof Sjöö Förbundsordförande GS-facket (foto: Fredrik Persson, Lazze Öst)    

Fler nyheter

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.

Nyhet

20 september 2022

Stenvalls Trä inviger visningsobjekt i samarbete med Svenska Skogsplantor – stora skillnader i tillväxt

Under måndagen 19 september höll Stenvalls Trä invigning av ett nytt visningsobjekt med förädlade plantor som anlagts tillsammans med Svenska Skogsplantor. Skillnaderna mellan plantorna är tydliga.

Nyhet

12 september 2022

Ny maskin för ramhantering vid Lugnets plantskola

Lugnets plantskola utanför Bålsta har under sommaren installerat en ny maskin för hantering av odlingsramar.

Nyhet

04 maj 2022

Mongoliskt besök på Vibytorps plantskola

Under fredagen besökte en mongolisk delegation Vibytorps plantskola och tog del av hur plantproduktion och återbeskogning utförs inom svensk skogsindustri. Delegationen besökte även Näringsdepartementet, SLU och Nordiska genbanken under sitt Sverigebesök.