1 miljon skogsplantor på en dag - rekordtempo för Svenska Skogsplantor i Kilåmon

Kilåmons plantskola packar just nu skogsplantor i rekordtempo. Under oktober slogs det tidigare dagsrekordet, då det packades över 1 miljon plantor på en och samma dag.

Sveaskogs affärsområde Svenska Skogsplantor har trots Coronarestriktionerna just nu rekordhög takt i produktionen vid Kilåmons plantskola utanför Näsåker. Vid plantskolan odlas plantor till skogsbruket i hela norra Sverige och Finland. Det finns ett stort behov av fler plantor, eftersom efterfrågan på skogsråvara är stor, bland annat för att klara klimatomställningen och ett led i att svara på efterfrågan är ökad tillväxt genom hög kvalitet i föryngringsfasen.

Under oktober packades nya rekordnoteringen om 1 miljon plantor under en och samma dag. Nu arbetar för plantskolan också för fullt för att nå 8 miljoner plantor under två mycket intensiva arbetsveckor i slutet av november.

Anledningen till det höga tempot beror på de volymökningar plantskolan odlat under året och den kommande vinterkylan samt planer på nya lokaler.

- Vi har ökat vår odlingsvolym med 6 miljoner skogsplantor som nu ska paketeras i lådor innan vinterförvaring. Vi jobbar mot vädret och behöver därför få in dessa plantor i en kontrollerad miljö innan det blir för kallt utomhus. Dessutom har vi förhoppning om att bygga en ny sådd och packhall under nästa år vilket innebär att vi måste bli klara med packningen under december för att göra plats för den nya hallen, säger Marcus Helletun tillförordnad platschef vid Kilåmons plantskola.

Att öka produktionstakten är dock ingen lätt uppgift under en period som normalt är mycket hektisk.

- Att vi nu lyckas öka tempot ytterligare beror helt enkelt på att personalen verkligen tagit sig an uppgiften. De har engagerat sig i planeringen för att packmaskinen ska kunna rulla hela tiden. De ställer alltid upp och det är imponerande vad de åstadkommer och hur de arbetar med att hitta lösningar på de problem som uppkommer, avslutar Marcus.

För mer information, kontakta:

Marcus Helletun, tf. Platschef Kilåmons plantskola. Marcus.helletun@skogsplantor.se, 010-544 96 86

Tom Jägestedt, kommunikationsansvarig Svenska Skogsplantor, tom.jagestedt@skogsplantor.se, 010-544 97 30

Sveaskogs presstjänst: 08-655 90 50, press@sveaskog.se

Fler nyheter

Lediga tjänster

02 april 2024

Vi söker en plantskolearbetare med inriktning odling till Trekantens plantskola

Din viktigaste arbetsuppgift är att sköta om våra skogsplantor så att plantorna uppnår de kvalitetskrav som vi har.

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.

Nyhet

20 september 2022

Stenvalls Trä inviger visningsobjekt i samarbete med Svenska Skogsplantor – stora skillnader i tillväxt

Under måndagen 19 september höll Stenvalls Trä invigning av ett nytt visningsobjekt med förädlade plantor som anlagts tillsammans med Svenska Skogsplantor. Skillnaderna mellan plantorna är tydliga.

Nyhet

12 september 2022

Ny maskin för ramhantering vid Lugnets plantskola

Lugnets plantskola utanför Bålsta har under sommaren installerat en ny maskin för hantering av odlingsramar.