Allt fler satsar på höstplantering

De senaste åren har allt fler satsat på höstplantering. Inte sedan de stormiga åren 2005 och 2007 har det varit så populärt att plantera i slutet av sommaren och början på hösten. I år väntas närmare 60 miljoner plantor planteras på hösten.

Marknaden för höstplantering väntas slå rekord i år. Uppemot 60 miljoner plantor beräknas planteras i höst – främst täckrotsplantor. Kunderna är både stora skogsbolag och mindre, privata skogsägare. En stor del av plantorna är behandlade mot snytbagge och vilt.

- Höstplantering är ett bra sätt att sprida arbetsinsatserna i skogen, men det ger också plantorna en bra start med god rotetablering samtidigt som man undviker riskerna med försommartorka, säger Roger Johansson, affärsområdeschef på Svenska Skogsplantor.

På områden som riskerar försommartorka är höstplantering bra alternativ till vårplantering eftersom det är fuktigare på hösten med hög marktemperatur vilket medger god rottillväxt. Det är också viktigt att höstplantera vid rätt tidpunkt.

- Plantering i augusti och första hälften av september ger med stor sannolikhet ett lyckat resultat då plantorna hinner rota sig ordentligt. Sen plantering, i oktober eller november strax innan marken tjälar, fungerar egentligen bara som plantlagring på hygget, säger Anders Lindström, professor och expert på skogsplantor.

För mer information:

Roger Johansson, affärsområdeschef på Svenska Skogsplantor, tfn 070 - 686 18 22

Gunilla Andersson, tf marknadsansvarig på Svenska Skogsplantor, tfn 08 – 655 90 97

Om Svenska Skogsplantor:

Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom Sveaskog. Vi är Sveriges största och ledande leverantör av skogsfröer, skogsplantor och skogsföryngringar. Våra kunder är stora delar av skogsnäringen i Sverige, och även skogsägare i Finland och Norge. Svenska Skogsplantor omsätter runt 325 mkr och levererar årligen ca 125 miljoner skogsplantor.

4 tips för lyckad höstplantering
  1. Ger god rotetablering och snabbare start på tillväxten.
  2. Undvik finjordrika, låglänta och fuktiga marker.
  3. Välj långnattbehandlade plantor som klarar höstens frostnätter
  4. Markberedning och använd större plantor ju kraftigare hyggesvegetationen är.

Fler nyheter

Pressmeddelande

30 juni 2020

Svenska Skogsplantor bygger nytt effektivare växthus vid Lugnets plantskola

Svenska Skogsplantor (SSP), ett affärsområde inom Sveaskog, investerar för effektivisering av odlingarna. Ett nytt blockväxthus på cirka 5 000 kvm har under våren upprättats vid Lugnets plantskola utanför Bålsta.

Pressmeddelande

23 april 2020

Svenska Skogsplantor investerar 100 MKR i plantverksamheten

Stegrad efterfrågan får Svenska Skogsplantor, ett affärsområde inom Sveaskog, att investera 100 MKR i ökad produktion av skogsplantor.

Pressmeddelande

15 april 2020

Svenska Skogsplantor i logistiksamarbete med Sonat

Med start i vår inleder Svenska Skogsplantor (SSP), ett affärsområde inom Sveaskog, ett samarbete med Sonat gällande planttransporter. Sonat är specialister inom distribution och ledande inom transportkontrolltorn, en funktion för överblick av transportflöden.

Nyhet

23 mars 2020

Information med anledning av Coronaviruset

Här har vi samlat information med anledning av Coronaviruset.

Svenska Skogsplantors affärsområdeschef Anders Nilsson, mitten, klipper band och inviger plantskolans nya conniflexlinje tillsammans med platschef Peter Forsberg t.v och Ludvika kommunstyrelses v. ordförande HåGe Persson t.h.

Pressmeddelande

12 februari 2020

Invigning av storsatsning i Svenska Skogsplantors plantskola i Nyhammar

I går invigdes tre viktiga framtidssatsningar vid Stakhedens plantskola i Nyhammar utanför Ludvika. Under senaste året har Svenska Skogsplantor, som ingår i statliga Sveaskog, investerat mer än 20 MKR i att utveckla och effektivisera plantskolan.

Pressmeddelande

10 december 2019

Svenska Skogsplantor och Mellanskog i nytt långsiktigt avtal

Svenska Skogsplantor, som ingår i Sveaskogskoncernen, har tecknat ett nytt avtal med Mellanskog. Avtalet innebär ett fördjupat samarbete och sträcker sig över tio år.