Allt fler satsar på höstplantering

De senaste åren har allt fler satsat på höstplantering. Inte sedan de stormiga åren 2005 och 2007 har det varit så populärt att plantera i slutet av sommaren och början på hösten. I år väntas närmare 60 miljoner plantor planteras på hösten.

Marknaden för höstplantering väntas slå rekord i år. Uppemot 60 miljoner plantor beräknas planteras i höst – främst täckrotsplantor. Kunderna är både stora skogsbolag och mindre, privata skogsägare. En stor del av plantorna är behandlade mot snytbagge och vilt.

- Höstplantering är ett bra sätt att sprida arbetsinsatserna i skogen, men det ger också plantorna en bra start med god rotetablering samtidigt som man undviker riskerna med försommartorka, säger Roger Johansson, affärsområdeschef på Svenska Skogsplantor.

På områden som riskerar försommartorka är höstplantering bra alternativ till vårplantering eftersom det är fuktigare på hösten med hög marktemperatur vilket medger god rottillväxt. Det är också viktigt att höstplantera vid rätt tidpunkt.

- Plantering i augusti och första hälften av september ger med stor sannolikhet ett lyckat resultat då plantorna hinner rota sig ordentligt. Sen plantering, i oktober eller november strax innan marken tjälar, fungerar egentligen bara som plantlagring på hygget, säger Anders Lindström, professor och expert på skogsplantor.

För mer information:

Roger Johansson, affärsområdeschef på Svenska Skogsplantor, tfn 070 - 686 18 22

Gunilla Andersson, tf marknadsansvarig på Svenska Skogsplantor, tfn 08 – 655 90 97

Om Svenska Skogsplantor:

Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom Sveaskog. Vi är Sveriges största och ledande leverantör av skogsfröer, skogsplantor och skogsföryngringar. Våra kunder är stora delar av skogsnäringen i Sverige, och även skogsägare i Finland och Norge. Svenska Skogsplantor omsätter runt 325 mkr och levererar årligen ca 125 miljoner skogsplantor.

4 tips för lyckad höstplantering
  1. Ger god rotetablering och snabbare start på tillväxten.
  2. Undvik finjordrika, låglänta och fuktiga marker.
  3. Välj långnattbehandlade plantor som klarar höstens frostnätter
  4. Markberedning och använd större plantor ju kraftigare hyggesvegetationen är.

Fler nyheter

Pressmeddelande

25 november 2020

1 miljon skogsplantor på en dag - rekordtempo för Svenska Skogsplantor i Kilåmon

Kilåmons plantskola packar just nu skogsplantor i rekordtempo. Under oktober slogs det tidigare dagsrekordet, då det packades över 1 miljon plantor på en och samma dag.

Nyhet

16 november 2020

Information med anledning av Coronaviruset

Här har vi samlat information med anledning av Coronaviruset.

Nyhet

12 november 2020

Vi söker planteringsentreprenörer till Västra Götaland

Just nu söker vi entreprenörer för plantering i området kring Dalsland, Bohuslän och Göteborg inför planteringssäsongen 2021.

Pressmeddelande

29 oktober 2020

Ny packlinje på Stakhedens plantskola skapar möjlighet för ökad tillväxt

Sveaskogs affärsområde Svenska Skogsplantor har driftsatt en ny packlinje på Stakhedens plantskola strax norr om Ludvika. Nu ges möjligheter att leverera ännu fler plantor till skogsbruket. Det skapar ökad tillväxt i den svenska skogen och bidrar till både export och omställningen till förnybart.

Pressmeddelande

28 september 2020

Helene Bergström ny chef för Svenska Skogsplantor

Helene Bergström har utsetts till ny affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor inom Sveaskog. Helene kommer att ingå i Sveaskogs koncernledning och tillträder sin nya tjänst under hösten.

Nyhet

23 september 2020

Skogsföryngringsledare – ny yrkesutbildning med start i januari 2021

Med start i januari 2021 öppnar den nya yrkesutbildningen till Skogsföryngringsledare vid Biologiska Yrkeshögskolan. Utbildningen sträcker sig över 12 månader med distansundervisning på heltid samt ett antal platsträffar vid Naturbruksskolan i Svenljunga.