Allt fler satsar på höstplantering

De senaste åren har allt fler satsat på höstplantering. Inte sedan de stormiga åren 2005 och 2007 har det varit så populärt att plantera i slutet av sommaren och början på hösten. I år väntas närmare 60 miljoner plantor planteras på hösten.

Marknaden för höstplantering väntas slå rekord i år. Uppemot 60 miljoner plantor beräknas planteras i höst – främst täckrotsplantor. Kunderna är både stora skogsbolag och mindre, privata skogsägare. En stor del av plantorna är behandlade mot snytbagge och vilt.

- Höstplantering är ett bra sätt att sprida arbetsinsatserna i skogen, men det ger också plantorna en bra start med god rotetablering samtidigt som man undviker riskerna med försommartorka, säger Roger Johansson, affärsområdeschef på Svenska Skogsplantor.

På områden som riskerar försommartorka är höstplantering bra alternativ till vårplantering eftersom det är fuktigare på hösten med hög marktemperatur vilket medger god rottillväxt. Det är också viktigt att höstplantera vid rätt tidpunkt.

- Plantering i augusti och första hälften av september ger med stor sannolikhet ett lyckat resultat då plantorna hinner rota sig ordentligt. Sen plantering, i oktober eller november strax innan marken tjälar, fungerar egentligen bara som plantlagring på hygget, säger Anders Lindström, professor och expert på skogsplantor.

För mer information:

Roger Johansson, affärsområdeschef på Svenska Skogsplantor, tfn 070 - 686 18 22

Gunilla Andersson, tf marknadsansvarig på Svenska Skogsplantor, tfn 08 – 655 90 97

Om Svenska Skogsplantor:

Svenska Skogsplantor är ett affärsområde inom Sveaskog. Vi är Sveriges största och ledande leverantör av skogsfröer, skogsplantor och skogsföryngringar. Våra kunder är stora delar av skogsnäringen i Sverige, och även skogsägare i Finland och Norge. Svenska Skogsplantor omsätter runt 325 mkr och levererar årligen ca 125 miljoner skogsplantor.

4 tips för lyckad höstplantering
  1. Ger god rotetablering och snabbare start på tillväxten.
  2. Undvik finjordrika, låglänta och fuktiga marker.
  3. Välj långnattbehandlade plantor som klarar höstens frostnätter
  4. Markberedning och använd större plantor ju kraftigare hyggesvegetationen är.

Fler nyheter

Lediga tjänster

22 november 2021

Vi söker en plantskolearbetare till Kilåmons plantskola

På Kilåmons plantskola strax utanför Näsåker utvecklas verksamheten ständigt. Vi odlar årligen 52 miljoner gran- och tallplantor. Vi söker nu en plantskolearbetare med fokus på odling. Detta är ett spännande och viktigt uppdrag.

Nyhet

07 september 2021

Kartläggning av granens rotröteresistens ökar tillväxten

​Sensommaren är fortfarande behaglig och solen värmer trots att det är tidig morgon. Odlingarna på Lugnets plantskola, utanför Bålsta i Uppsala län, har haft goda förutsättningar och de 20 miljoner tall och granplantor som odlas har växt till sig bra både på längden och i de viktiga rotsystemen.

Pressmeddelande

01 juli 2021

Oskar Skogström ny odlingschef hos Svenska Skogsplantor

Oskar Skogström har utsetts till ny odlingschef hos Svenska Skogsplantor och tillträder den nya tjänsten den första oktober.

Pressmeddelande

07 april 2021

Skoterplantor – skonsam leverans av plantor

Svenska Skogsplantor har i veckan levererat ut ca 130 000 skogsplantor till markerna runt Ullatti med hjälp av skoter, så kallade skoterplantor.

Pressmeddelande

01 mars 2021

Svenska Skogsplantor mångmiljon-investerar i Kilåmons plantskola

Svenska Skogsplantor, ett affärsområde inom Sveaskog, har beslutat att investera 12 miljoner kronor i Kilåmons plantskola utanför Sollefteå. Investeringarna görs framför allt i sådd och packhallen, där mycket av utrustning och maskiner kommer att bytas ut.

Nyhet

29 januari 2021

Roger Törnqvist ny platschef på Lagans fröstation

Roger Törnqvist är ny platschef på Lagans fröstation sedan den 4e januari. Roger kommer närmast från Sonoco Alcore där han tidigare arbetat som platschef och storkundsansvarig.