Säsongsjobb på Svenska Skogsplantor ny chans för nysvenskar

När Svenska Skogsplantors plantskola i Trekanten gick över till mikroplantsteknik för ett par år sedan behövde man tillfälligt anställa ett stort antal personer. Många var nysvenskar från Syrien, Irak och Polen, som inte tidigare jobbat i Sverige.

Nu har flera av dem fått fortsatta säsonganställningar.

Ubeid, Mohammed, Mohammad, Ahmed och Samer har precis gått av sitt skift när vi träffas. Alla jobbar i produktionslinjen på Svenska Skogsplantors plantskola i Trekanten, ett par mil väster om Kalmar. Stämningen är uppsluppen och glad, alla känner varandra väl och stortrivs både med jobbet i sig och med arbetskamraterna.

– Arbetsmiljön är jättebra och vi känner oss som hemma. I början kunde vi inte så mycket svenska, men lärde oss snabbt fackuttrycken och då blev det lättare. Och alla bemödar sig verkligen om att prata långsamt så att vi har möjlighet att förstå, säger Ubeid.

– Jag har lärt mig mycket mer svenska här genom att prata med arbetskamraterna, än vad jag gjort på SFI:n, tillägger Samer.

Efterlängtat att få jobba

Alla fem kom till Sverige mellan 2013 och 2015, Mohammed efter flera veckors flykt från Irak och långa sträckor till fots. De andra tog sig från Syrien via farofyllda resor med båt över Medelhavet. Väl i Sverige tog det ett par år innan de fick uppehållstillstånd, kunde börja läsa svenska och fick möjlighet att jobba.

– Jag längtade verkligen efter att få börja jobba, det är roligt att jobba – och att betala skatt, tillägger Mohammed och skrattar.

Säsongsarbetare på plantskolan behövs året om

Arbetet på plantskolan varierar över året. I slutet på februari börjar insådden i växthusen och tre veckor senare är det dags att börja transplantera plantorna från de små mikrokrukorna de såtts i till slutkrukorna. Den perioden pågår i ett par månader. I slutet på juli är det dags för insådd igen, sedan följer ett par månader med höstpackning och Conniflexbehandling som skydd mot snytbaggar. Därefter är det dags för vinterpackning och fryslagring.

– Så det handlar om ett säsongsarbete som sträcker sig över större delen av året. I juni och februari händer inte så mycket och då ägnar vi oss åt reparationer och underhåll. Men annars är produktionen i full gång hela tiden, berättar Ingemar Karlsson som är platschef för Svenska Skogsplantor i Trekanten.

Lång vinter försvårar såddprocessen

Många som besöker plantskolan första gången blir förvånade över att en stor del av processen sker vid en produktionslinje i industrimiljö. På Insåddslinjen sås 4 800 frön i minuten, som sätts i små krukor med tre kubikcentimeter torv.

– De krukor vi hade tidigare innehöll 90 kubikcentimeter torv. Det innebär att vi nu bara behöver två växthus istället för tolv till de 15 miljoner plantor vi sätter varje år, berättar Ingemar Karlsson.

Tillsammans med Mohammad visar han de nysådda fröna i växthuset som just börjat gro. Andra plantor som fryslagrats ska snart sättas ut på friland. Men den ovanligt stränga vintern ställer till med problem. Ingemar pekar på de stora snöhögarna som för tillfället täcker marken där plantorna ska sättas.

– Jag har aldrig varit med om så mycket snö den här tiden på året här. Men i värsta fall så har vi ett växthus extra att sätta dem i, säger han.

Uppskattar Svenska Skogsplantors mottagande

Både Ubeid, Mohammed, Mohammad, Ahmed och Samer uppskattar variationen i arbetet på plantskolan.

– Sedan jag började har jag fått göra allt från ax till limpa och det gör att det aldrig blir tråkigt, säger Samer.

Han och Mohammad har även fått en utbildning i att köra lastmaskin.
– Vi känner verkligen att cheferna och personalen här har satsat på oss och det är vi glada för. Vi har blivit väldigt väl mottagna, säger Samer.

Fakta:

Svenska Skogsplantors plantskola i Trekanten, Kalmar
Platschef: Ingemar Karlsson
Antal medarbetare:
 8 året runt-anställda och 16 säsongsanställda
Antal plantor per år: Cirka 15 miljoner, varav 11 miljoner gran och 4 miljoner tall
Övrigt: Var världens första anläggning för mekaniskt snytbaggeskydd med Conniflex när de började med detta 2008

Fler nyheter

Nyhet

03 juli 2024

Minskad användning av odlingstorv - Svenska Skogsplantor odlar i torversättning

I arbetet med att minska behovet av odlingstorv har Svenska Skogsplantor, ett affärsområde inom Sveaskog, successivt ersatt odlingstorven med ersättningsprodukter. I delar av odlingarna används idag upp till 50 procent träfiber.

Nyhet

03 juli 2024

Långsiktig satsning på Sibirisk lärk – ny fröodling i Umeå

Svenska Skogsplantor investerar tre miljoner kronor i en ny helägd fröodling i Umeå med förädlad Sibirisk lärk för att möta en ökad efterfrågan. Att anlägga nya fröodlingar kräver dock både resurser och långsiktighet.

Luis Morales Örebro universitet

Nyhet

10 juni 2024

Nytt forskningsprojekt - Solljus och UV-ljus påverkan på skogsplantor

Ett nytt forskningsprojekt kring olika ljuskällors påverkan på skogsplantors fysiologiska processer inleds i höst på Örebro universitet i samarbete med Svenska Skogsplantor, ett affärsområde inom Sveaskog och företaget Heliospectra.

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.