Högtryck på fröstationen - förra sommarens värme ger stora kottvolymer

Doften av grankottar är det första som slår emot en när dörrarna till Lagans fröstation öppnas. Platschef Anders Aronsson tar emot med ett leende på läpparna.

Kottskörden är i full gång och kottleveranserna rullar kontinuerligt in från plantagerna över hela landet.

Granens blomning och den därtill kommande kottutveckling styrs mycket av vädret under veckorna runt midsommar, som ska vara varma och torra. När det sker blommar granen rikligt efterföljande vår. Förra sommarens väder var som bekant idealiskt och förhoppningarna har varit höga hela året om en god kottskörd.

- Det svenska vädret runt midsommar är ju vanligtvis är ostadigt så granen blommar bara ordentligt ungefär vart tionde år. 2015 var ett ganska bra år men senast det var en riktig storskörd var 2006 så det behövs verkligen och det ser mycket lovande ut så här långt, säger Anders.

Kottskörden i plantagerna startar i september i norra Sverige och under oktober och november pågår kottplockning samtidigt i hela resterande landet. Prognoserna pekar på en skörd om 10 000 - 13 000 hektoliter grankott, att jämföra med ett normalår där någonstans mellan 1 000 – 2 000 hektoliter bärgas. 

Johanna Carlsson, fröexpert SSP:

- Det är brist på förädlat granfrö i vissa delar av landet så den här skörden är viktig för att vi ska kunna leverera granfrö till marknaden. Även om det ser väldigt bra ut så här långt så levererar plantagerna olika beroende på var i landet de ligger. I Götaland, ser det ljust ut med en möjlighet att fylla på förråden. I mellersta Norrland kommer det dock fortsatt att vara brist på plantagefrö. Totalt sett är också efterfrågan på förädlat frö större än utbudet så för oss är det oerhört viktigt att ta tillvara på varje frö.

När kottarna kommer till fröstationen grovrensas de först, placeras i plocklådor och placeras i mognadslagret. När grankottarnas fuktighetshalt understiger 20% är de redo att klängas, vilket sker i uppvärmda boxar där de får stå i 24 timmar. Kottarna öppnar sig och tröskas sedan så att fröna släpper. Efter det avvingas fröna och rensas ytterligare en gång innan de tvättas i varmt vatten för att avlägsna kådan. Slutligen torkas de innan de noggrant märks upp och förs in i lagret.

Anders Aronsson och Daniel Andréen framför klängen.

Under våren utfördes flera åtgärder för att hindra grankottrosten från att angripa plantagerna.

Utfallet av det har dock varit svårt att utvärdera. Det är bara ett av granplantagen som angripits i större omfattning och övriga plantager har klarat sig bra.

- Mängden grankottrost har visat sig vara relativt stabil och har inte påverkats av den ovanligt stora mängden kottar. Det är positivt och givit oss möjlighet att bärga en stor skörd, vilket var syftet, men samtidigt har vi inte riktigt fått några svar på hur effektiva insatserna har varit. Därför måste vi fortsätta och utvärdera under kommande säsonger, säger Johanna Carlsson.

Vid fröstationen går nu verksamheten för högtryck. Stationens maxkapacitet för klängning är 58 hektoliter gran per dygn eller 30 hektoliter tall. Det är mindre än vad som nu levereras in till stationen.

- Vi fyller alla tillgängliga förrådsutrymmen och utnyttjar även lagringskapacitet i vår anläggning i Kolleberga. Vi kommer också att skeppa ned 80 ton kottar till Polen för extern klängning, och vi kommer att starta igång helgskift för att hinna ta hand om hela skörden. Det är en utmaning att få ihop produktionen samtidigt som det är en oerhört rolig och stimulerande uppgift, avslutar Anders Aronsson.

Grankottar i väntan på hantering

 

Fakta fröproduktion
  • Svenska Skogsplantor & Sveaskog deläger och förvaltar 110 fröplantager om ca 1 000 ha.
  • Ungefär en tredjedel av fröproduktionen används i den egna plantproduktionen, en tredjedel används till skogssådd och en tredjedel säljs till svenska och utländska kunder.
  • Lagans fröstation är den största fröproducenten i Sverige och producerar ca 60% av det inhemska fröet.

Fler nyheter

Nyhet

03 juli 2024

Minskad användning av odlingstorv - Svenska Skogsplantor odlar i torversättning

I arbetet med att minska behovet av odlingstorv har Svenska Skogsplantor, ett affärsområde inom Sveaskog, successivt ersatt odlingstorven med ersättningsprodukter. I delar av odlingarna används idag upp till 50 procent träfiber.

Nyhet

03 juli 2024

Långsiktig satsning på Sibirisk lärk – ny fröodling i Umeå

Svenska Skogsplantor investerar tre miljoner kronor i en ny helägd fröodling i Umeå med förädlad Sibirisk lärk för att möta en ökad efterfrågan. Att anlägga nya fröodlingar kräver dock både resurser och långsiktighet.

Luis Morales Örebro universitet

Nyhet

10 juni 2024

Nytt forskningsprojekt - Solljus och UV-ljus påverkan på skogsplantor

Ett nytt forskningsprojekt kring olika ljuskällors påverkan på skogsplantors fysiologiska processer inleds i höst på Örebro universitet i samarbete med Svenska Skogsplantor, ett affärsområde inom Sveaskog och företaget Heliospectra.

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.