Svenska Skogsplantor slutar med kemisk snytbaggebehandling

Svenska Skogsplantor (SSP) har beslutat att sluta behandla plantor med kemiska bekämpningsmedel mot snytbagge i de egna plantskolorna. Beslutet gäller alla leveranser från och med våren 2020.

- Vi anser oss kunna erbjuda ett fullgott alternativ med samma höga skyddseffekt. Conniflex skyddar under hela den mest kritiska angreppsperioden och kostnaden är jämförbar med behandling med kemiska bekämpningsmedel för motsvarande skyddseffekt, säger Roger Johansson, affärsområdeschef för Svenska Skogsplantor. 

SSP har för flera år sedan utvecklat Conniflex som en behandlingsmetod för plantor som är fri från kemiska bekämpningsmedel. Över 300 miljoner plantor är behandlade genom åren med genomgående mycket gott resultat. Genom detta beslut tar SSP steget fullt ut och avslutar all kemisk snytbaggebehandling av plantor i de egna plantskolorna. 

- Vi har investerat stora belopp i utveckling av produktionslinjerna för att bli fria från kemiska snytbaggeskydd och det känns fantastiskt att ta detta steg. Detta är en fråga om ett hållbart skogsbruk för plantörer och miljö och som en ledande skogsaktör vill vi visa vägen till en hållbar utveckling, säger Roger Johansson. 

Svenska Skogsplantor kommer under en övergångsperiod att fortsätta handla med kemiskt behandlade plantor från andra aktörer. Dessa plantor omfattar bara cirka 12 procent av all försäljning. Som stor köpare arbetar Svenska Skogsplantor för en mycket snabb omställning till mer miljövänliga skydd även för dessa plantor. 

Om Conniflex

2005 beslutade Sveaskog att finansiera vidareutvecklingen av det alternativa snytbaggeskyddet och förvärvade även patentet på det. Sveaskog utsåg Svenska Skogsplantor att driva projektet och förverkliga idén till färdig behandlingsmetod. Efter omfattande tester kunde ett miljövänligt skydd mot snytbagge, Conniflex, år 2010 presenteras för marknaden. Skyddet består av sand och vattenbaserat lim som lägger sig likt en skyddsväst runt plantans stam. Snytbaggen kan varken bita loss sandkornen eller gnaga mellan dem. Det är effektivt och miljövänligt på samma gång. Med 320 miljoner behandlade plantor finns det nu en behandling med fullvärdig skyddseffekt och en möjlighet att lämna kemiska bekämpningsmedel bakom oss.

För mer information:

Fler nyheter

Nyhet

03 juli 2024

Minskad användning av odlingstorv - Svenska Skogsplantor odlar i torversättning

I arbetet med att minska behovet av odlingstorv har Svenska Skogsplantor, ett affärsområde inom Sveaskog, successivt ersatt odlingstorven med ersättningsprodukter. I delar av odlingarna används idag upp till 50 procent träfiber.

Nyhet

03 juli 2024

Långsiktig satsning på Sibirisk lärk – ny fröodling i Umeå

Svenska Skogsplantor investerar tre miljoner kronor i en ny helägd fröodling i Umeå med förädlad Sibirisk lärk för att möta en ökad efterfrågan. Att anlägga nya fröodlingar kräver dock både resurser och långsiktighet.

Luis Morales Örebro universitet

Nyhet

10 juni 2024

Nytt forskningsprojekt - Solljus och UV-ljus påverkan på skogsplantor

Ett nytt forskningsprojekt kring olika ljuskällors påverkan på skogsplantors fysiologiska processer inleds i höst på Örebro universitet i samarbete med Svenska Skogsplantor, ett affärsområde inom Sveaskog och företaget Heliospectra.

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.