Svenska Skogsplantors nya värmepannor minskar koldioxidutsläpp

Under hösten installerades tolv pelletseldade värmepannor i Vibytorp och Trekanten. Förutom att den växande skogen nu värms med hjälp av näst intill koldioxidneutral energi från befintlig skog, minimerar anläggningarna sina koldioxidutsläpp.

Bytet av värmepannorna i Vibytorp och Trekanten är ett led i arbetet att minska koldioxidutsläppen inom hela Sveaskog. Målet är att minska utsläppen med 30 procent mellan år 2015 och 2020. Eftersom uppvärmningen står för merparten av Svenska Skogsplantor koldioxidutsläpp är bytet av pannor ett viktigt steg på vägen.

– Många frågar varför vi inte valde flis istället för pellets. Man kan förstås bygga en biobränsleanläggning, men det blir mycket dyrare – det vet vi för att vi redan har två sådana inom företaget. Pellets passar också väldigt bra när man behöver snabb uppvärmning som vi gör här. Dessutom har pellets högre energivärde och är mycket renare och jämnare i torrhet, säger Örjan Bilock, bitr. platschef på Vibytorps plantskola.

Många fördelar med pellets

Att elda med pellets blir också billigare än att elda med olja. Själva investeringen ligger på drygt fem miljoner kronor per plantskola minus ett bidrag från Naturvårdsverket på 45 procent.

– Det innebär att vi tjänar in investeringen redan på fyra, fem år, säger Niclas Noord, teknisk chef på Svenska Skogsplantor i Vibytorp och ansvarig för installationerna.

Till det yttre innebär värmepannorna inte någon större skillnad mot tidigare. Det gör däremot de tio meter höga silorna som rymmer 50 kubik pellets – att jämföra med de tidigare oljetankarna på 5 kubik. Men att silorna är lite mer skrymmande uppvägs flera gånger om av fördelarna.

– Förutom klimatfördelarna blir arbetsmiljön mycket renare och trevligare när vi slipper hantera olja. Och om något skulle råka gå sönder behöver vi inte sanera olja utan får bara lite träspån att sopa ihop, säger Niclas Noord.

Fler värmepannor ska bytas

Efter bytet är alla värmepannor i Trekanten nu pelletseldade. I Vibytorp finns fortfarande ett par äldre pannor kvar, men som kommer att bytas ut på sikt.

– Vi byter i alla växthus där vi har någon produktion att tala om. De andra används knappt och oljepannorna där är betydligt mindre. Så där kommer vi förmodligen att vänta tills vi byter ut växthusen framöver så att vi inte måste byta en gång till, säger Niclas Noord.

Både Niclas Noord och Örjan Bilock upplever att såväl medarbetare som kunder är mycket nöjda med att man nu har bytt till pelletseldade pannor.

– Alla kunder är medvetna om bytet och tycker att det är jättebra. Våra medarbetare håller som bäst på att lära sig de nya pannorna och tycker att det ska bli spännande. Arbetssättet kanske inte skiljer sig så jättemycket åt, men eftersom de nya pannorna är datorstyrda kommer de inte att kräva lika mycket manuellt arbete, säger Niclas Noord.

Fakta:
  • Pellets är en ren träprodukt. Vanligast är att tillverka pellets av spillmaterial från sågverken.
  • Totalt har tolv värmepannor bytts ut under den gångna hösten, sex i Vibytorp och sex i Trekanten.
  • Med varje värmepanna följer en silo som rymmer 50 kubik pellets, motsvarande cirka 34 ton.
  • Om man kör en panna på full effekt dygnet runt – vilket är ovanligt – räcker innehållet i en full silo i 14 dagar. Mer troligt är att innehållet räcker i en månad.
  • Koldioxidutsläppen i de växthus som värms med de nya pannorna minskar med cirka 93 procent.
  • Totalt kommer de tolv nya pannorna att innebära minskade utsläpp på 505 ton koldioxid per år. Det motsvarar ungefär vad en liten bil som åker 80 varv runt jorden släpper ut.

En liten bil, till exempel Volkswagen Polo som kör 3 200 000 kilometer släpper ut 505,984 ton koldioxid. Jordens omkrets är 40 075 km. 3200000/40075 = 79,85

Fler nyheter

Pressmeddelande

30 juni 2020

Svenska Skogsplantor bygger nytt effektivare växthus vid Lugnets plantskola

Svenska Skogsplantor (SSP), ett affärsområde inom Sveaskog, investerar för effektivisering av odlingarna. Ett nytt blockväxthus på cirka 5 000 kvm har under våren upprättats vid Lugnets plantskola utanför Bålsta.

Pressmeddelande

23 april 2020

Svenska Skogsplantor investerar 100 MKR i plantverksamheten

Stegrad efterfrågan får Svenska Skogsplantor, ett affärsområde inom Sveaskog, att investera 100 MKR i ökad produktion av skogsplantor.

Pressmeddelande

15 april 2020

Svenska Skogsplantor i logistiksamarbete med Sonat

Med start i vår inleder Svenska Skogsplantor (SSP), ett affärsområde inom Sveaskog, ett samarbete med Sonat gällande planttransporter. Sonat är specialister inom distribution och ledande inom transportkontrolltorn, en funktion för överblick av transportflöden.

Nyhet

23 mars 2020

Information med anledning av Coronaviruset

Här har vi samlat information med anledning av Coronaviruset.

Svenska Skogsplantors affärsområdeschef Anders Nilsson, mitten, klipper band och inviger plantskolans nya conniflexlinje tillsammans med platschef Peter Forsberg t.v och Ludvika kommunstyrelses v. ordförande HåGe Persson t.h.

Pressmeddelande

12 februari 2020

Invigning av storsatsning i Svenska Skogsplantors plantskola i Nyhammar

I går invigdes tre viktiga framtidssatsningar vid Stakhedens plantskola i Nyhammar utanför Ludvika. Under senaste året har Svenska Skogsplantor, som ingår i statliga Sveaskog, investerat mer än 20 MKR i att utveckla och effektivisera plantskolan.

Pressmeddelande

10 december 2019

Svenska Skogsplantor och Mellanskog i nytt långsiktigt avtal

Svenska Skogsplantor, som ingår i Sveaskogskoncernen, har tecknat ett nytt avtal med Mellanskog. Avtalet innebär ett fördjupat samarbete och sträcker sig över tio år.