Rekordodling vid Kilåmons plantskola

Linnea Aronsson är odlingsledare på Kilåmons plantskola. Här berättar hon om vad som pågår på plantskolan under vårvintern. Det är allt annat än vilotid!

På Kilåmons plantskola är det i början av mars ett 80 cm tjockt snötäcke och man kan tro att allt ligger i vila, men inne i produktionshallarna och på kontoren är det full aktivitet.  Det är nu som alla förberedelser och planering växer fram för att årets plantproduktion skall bli så bra som möjligt.


Under vår-vintern har personalen på Kilåmon byggt om såddmaskinen för att öka såddhastigheten och förbättra så-momentet, de har även rustat upp och servat hela linjen för att allt skall vara i tipp-topp för att starta sådden. Under en 4-månaders period kommer såddmaskinen att så över 50 miljoner av tall- och granfrön som kommer att växa under odlingssäsongen. Vissa av dessa plantor kommer att levereras redan i höst medan andra kommer att skickas ut frysta eller färska under våren 2019.


- Som odlingsledare är det mitt jobb att planera hur odlingssäsongen skall läggas upp. Det börjar med en prognos från våra kundansvariga som sedan planeras in i olika odlingsomgångar för att kunderna skall kunna få sina plantor i precis rätt tid. Om man bryter ned det betyder det att vi först gör en odlingsplan och eftersom vi har begränsat med växthus behöver vi planera in flera omgångar för att växthusytan ska användas på det mest effektiva sättet. Detta resulterar slutligen i en såddplan. Vi kommer under våren att odla över 50 miljoner plantor vilket är nytt rekord för oss. Odlingen sker i tre odlingsomgångar, med start i mars, juni och juli.


- Under denna vår-vinterperiod startar vi även upp "RGC-odlingar". RGC är en förkortning för Rooth Growth Capacity och är ett test vi alltid genomför som kvalitetssäkrar att de plantor som har lagrats i frysarna under vintern är i god vitalitet inför vårleveranserna.



- Växthusen kräver också en hel del underhåll och förberedelse inför odlingsstarten, vi startar med fyra växthus med gran och de resterande fem med tall som skall levereras hösten 2018. För att ett växthus skall vara redo för odlingsstart krävs det att mekanik och teknik är testkörda och servade, värmen startad och tjälen är tinad från marken och att växthusplasten är hel och fri från snö. Allt för att de sådda fröna skall vara redo att gro och växa till fina plantor under säsongen 2018.


Med andra ord är det full aktivitet vid Kilåmons plantskola just nu!

 

/Linnea Aronsson
Odlingsledare

Fler nyheter

Nyhet

13 december 2023

Svenska Skogsplantor investerar i ny produktionslinje på Trekantens plantskola

Svenska skogsplantor, SSP, har investerat 14,5 miljoner kronor i en ny produktionslinje för packning av skogsplantor på Trekantens plantskola. Satsningen ska bidra till ökad leveranskvalitet på skogsplantorna.

Nyhet

26 september 2023

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar ny effektiv skyddsbehandling för barrotsplantor

Svenska Skogsplantor och Sveaskog introducerar en ny effektiv skyddsbehandling mot snytbaggeangrepp för barrotsplantor. Produktnamnet för den nya skyddsbehandlingen är Connisafe®.

Nyhet

10 november 2022

Träfiberkrukor blir det nya gröna i odlingsproduktionen

Den planta som en gång har odlats i en biokompositkruka blir en del av själva krukan. Klimatsmart och miljövänligt när träfibrer blir till nya krukor, i det pilotprojekt som Svenska Skogsplantor just nu driver på en av sina plantskolor.

Nyhet

20 september 2022

Stenvalls Trä inviger visningsobjekt i samarbete med Svenska Skogsplantor – stora skillnader i tillväxt

Under måndagen 19 september höll Stenvalls Trä invigning av ett nytt visningsobjekt med förädlade plantor som anlagts tillsammans med Svenska Skogsplantor. Skillnaderna mellan plantorna är tydliga.

Nyhet

12 september 2022

Ny maskin för ramhantering vid Lugnets plantskola

Lugnets plantskola utanför Bålsta har under sommaren installerat en ny maskin för hantering av odlingsramar.

Nyhet

04 maj 2022

Mongoliskt besök på Vibytorps plantskola

Under fredagen besökte en mongolisk delegation Vibytorps plantskola och tog del av hur plantproduktion och återbeskogning utförs inom svensk skogsindustri. Delegationen besökte även Näringsdepartementet, SLU och Nordiska genbanken under sitt Sverigebesök.